miercuri, 8 octombrie 2014

nasturi

De la expresia nu foarte onoranta : ,, eu nu lucrez pe nasturi" pana la impatimitii colectionari de nasturi e cale lunga. Vorbim de nasturi si butoni, accesorii pe cat de banale, pe-atat de utile in a tine hainele pe noi si care in anumite perioade de glorie reprezentau adevarate semne ale nobilimii si rafinamentului. Ian McNeil sustine ca nasturele a fost inventat, de fapt, mai mult ca ornament decat ca inchizatoare, iar primul nasture gasit vreodata a fost gasit la Mohenjo-daro in Valea Indului.
Era confectionat dintr-o scoica rotunjita si dateaza de peste 5000 ani.

Cu toate ca nasturii  sunt folositi  de sute de ani, nu se stie cu precizie cine a inventat nasturii.  Cam prin sec. XVI, Francis I a facut furori cu un costum care avea nici mai mult nici mai putin de 13.600 de nasturi de aur. Barbatii acelor vremuri straluceau la propriu si la figurat. Peste alti aproximativ 300 de ani, s-a permis si femeilor purtarea de nasturi.  Industrializarea si progresul  masinariilor, au facut posibila diversificarea si dezvoltarea unei afaceri de milioane, a carei clienti principali au devenit femeile. Si astfel cei 300 de ani de inechitate, s-au incheiat frumos ca un nasture!

* Cu siguranță gugalind pe mai departe după nasturi si originea lor veți afla chestii interesante, ca de exemplu de ce femeile au nasturii poziționați diferit decât bărbații, sau din ce motive s-a iscat o adevărata revolta împotriva nasturilor.  
Ñu stiu daca v-am starnit putin interesul insa,  cu siguranță data viitoare veți privi puțin mai altfel banalul nasture!

2 comentarii: