miercuri, 24 septembrie 2014

chilipareli

Update:  anul acesta, târgul de la Negreni va fi in perioada 10-12 oct.

In cate-o sambata, iau cu asalt  piata de vechituri si antichitati din marginea orasului. Cu mari emotii si speranta descoperirii unor comori ascunse ochilor obisnuiti, caut gaina cu oua de aur... in cel mai rau caz chivotul legamantului prin oceanul de kitchuri. Toate targurile sunt la fel, detin imaginea fantastica a lucrurilor devenite plictisitoare si nefolositoare pentru unii, dorite de altii. Misterul si contrabanda e pretutindeni. De obicei ma aleg cu cateva linguri vechi, polonice, insigne si decoratii militare sau alte insemne ale intrecerii socialiste de mult apuse. Acum nu se mai intrec oamenii... poate doar in ridicol si tot ce-l insoteste. Oamenii isi vand decoratiile militare -motivand ca nu tin de foame. Ma plimb ca si multimea printre vechituri cu multa demnitate, ma opresc din loc in loc in functie de interese la chilipirurile larg ofertate, admir spectacolul vietii in care ,,scufundatori'' in mormanele de haine se bucura de tot ce gasesc la mare adancime, impinsi de nevoi si reducerile de sezon. Contrafacutul e la el acasa! Imi place sa privesc oamenii care cauta. Cauta semnificatii in labiruntul de semne. Sunt atat de diferiti dar au o pasiune comuna: vanatoarea de chilipiruri. Uneori le ascult dialogurile, modul subtil in care incearca sa induca interesul sau dezinteresul fata de un obiect anume. Intr-un final, achizitioneaza acel ceva si fata le radiaza. Victorie! Victima a cazut in plasa. In plasa mare de rafie.  Intre doua cumparaturi mai ai parte de expresii ultime ale subtilitatii filosofiei populare. Spre exemplu, intr-o sambata de pomina, un batranel maruntel mijind ochii imi spuse : “asculta aici la mine ca eu sunt trecut prin viata.. cumpara tot ce-ti doresti, e psihoterapie curata! Mai bine sa-ti fie rau decat sa-ti para rau... si continua lungindu-si gatul spre mine de parca mi-ar fi spus un mare secret: -io am facut razboiul, mi-am batut painea cu ciocanu’ si m-am batut cu dinozauri; prima mea iubita a fost mancata de un pterodactil si cainele de un T-rex ( debita minciuni evident..) Draguto, ai grija ce faci pentru ca viata e scurta ca si camasuta unui nou nascut si plina de rahat! Hipnotizata, am cumparat un picior de pahar fara cupa aferenta!   

   De cativa ani incoace, merg si la Negreni, cunoscut si sub numele de Fechetău, faimosul targ in care de prin anul 1406 gasesti cam orice, incepand cu 30.000 de gura casca/ zi ,  insigne de pionier, nasturi ruginiti, sticle goale, papuci de casa folositi si comozi , telefoane mobile si alte gadgeturi, antichitati cool, obiecte din ceramica de la Cucuteni pana spre prezentul kitchos si gozuri fara numar. Sa nu ma rup de traditia mocangistului frenetic, din cele multe am achizitionat una medalie veche comunista ce serbeaza 30 de ani de la eliberarea Romaniei de sub dominatie fascista, 2 flacoane goale de parfum, un cutitas de corespondenta,  un peste de sticla - made in Medias , vreo 3 bijuterii ieftine si cam atat. Poze nu am ca mi-a furat cineva aparatul foto. Cred ca intr-o sedinta de hipnoza " Tesek - Poftiti !" De obicei inchei apoteotic plimbarica prin targuri cu burta plina de bunatati afumate si satisfactia ca n-am ratat finalul. O plasa cu chilipiruri de care sunt foarte mandra. Silly me!

Un comentariu:

  1. Stire: "În perioada 8 - 12 octombrie a. c., Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, a organizat o acţiune pentru protejarea patrimoniului cultural naţional, în Târgul de icoane şi antichităţi din localitatea Negreni, judeţul Cluj", se arată într-un cominicat emis de Poliţia Română.Obiectele confiscate au fost ridicate şi predate Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeului Aurului din municipiul Brad.Poliţiştii au dat şase amenzi contravenţionale, în valoare totală de 8.000 de lei, iar obiectele urmează să fie expertizate, pentru a se verifica dacă sunt autentice şi dacă fac parte din patrimoniul cultural naţional’.

    RăspundețiȘtergere